Nyheter

Biskopen: Vårt misslyckande drabbar de mest utsatta

Biskopen: Vårt misslyckande drabbar de mest utsatta

Nyheter – Framför allt slår förslaget mot de skyddslösa och utsatta barnen.

Det är de minsta som får bära skulden för ett uppenbart misslyckande med att låta medmänsklighet och solidaritet framstå som kärnvärden i ett senmodernt Europa, skriver biskop Fredrik Modéus med anledning av regeringens förslag om tillfällig lagstiftning för att fler flyktingar ska söka asyl i andra länder än Sverige.

Här följer biskop Fredrik Modéus uttalande i sin helhet:

I veckan lade landets regering fram ett förslag om en tillfällig lagstiftning. Avsikten är att fler flyktingar ska söka asyl i andra länder än Sverige. Även om regeringen under hösten ställts inför en synnerligen svår samhällsutveckling, som man gjort sitt bästa för att hantera, finns det anledning att uppmärksamma hur regeringens ställningstagande drabbar ett stort antal medmänniskor hårt.

Framför allt slår förslaget mot de skyddslösa och utsatta barnen. Det är de minsta som får bära skulden för ett uppenbart misslyckande med att låta medmänsklighet och solidaritet framstå som kärnvärden i ett senmodernt Europa.

På Domsöndagen läste vi Jesusorden ”vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig”. Insatta i ett dagsaktuellt sammanhang innebär orden ett ansvar att, utan att förenkla, ta parti för de små som drabbas.

Jag är väl medveten om att många församlingar i Svenska kyrkan och i Växjö stift redan gör mycket för att stödja de drabbade.

Liksom tidigare vill jag därför uttrycka min tacksamhet för hårt slit i vardagen med att göra livet drägligt för medmänniskan.

Varma hälsningar

Fredrik Modéus

Taggar

Dela