Nyheter

Skolans rekrytering av teknikintresserade imponerar

Skolans rekrytering av teknikintresserade imponerar

Nyheter Sveriges kommuner och landsting, SKL,är imponerade över hur Värnamo Kommun lyckats väcka intresse för teknik hos unga elever.

Så pass imponerade att de bjöd in kommunen till ett seminarium för att berätta om framgångskonceptet.
Temat för seminariet var ”Alla kan inte bli ingenjörer – men fler borde få chansen” och deltagarna representerade såväl högskolor och universitet, som privata företag, branschorganisationer och offentlig verksamhet.

SKL, Sveriges Ingenjörer och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har startat ett arbete för att få fler elever att välja naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet. Målet är att 30 procent av eleverna ska välja dessa program 2020. Värnamo sticker ut bland kommuner som har hög andel elever på naturvetenskapliga programmet. 24 procent av de som sökte till Finnvedsgymnasiet inför höstterminen 2015 valde något av de två programmen.

Åhörarna på seminariet  fick bland annat veta mer om det nära samarbetet mellan skola och näringsliv som funnits i många år, att det finns profilklasser där elevens val är naturvetenskap och matematik.

Om särskilda teknik-kvällar för tjejer och om elever som är ambassadörer även utanför skoltid.

Inom några månader kommer samma presentation att visas för skolledare och näringslivet i Värnamo kommun.

– Vi vill gärna visa även på hemmaplan vilket gediget arbete som görs för att stärka tillgången på arbetskraft med teknisk och naturvetenskaplig kompetens och att det finns många vägar dit. Alla behöver inte vara akademiker, säger Hans-Göran Johansson.

Dela